Gülme gazı İle tedavi

Gülme gazı (azot protoksit) kullanımı, diş hekimi koltuğunda duyulan korku ve endişenin rahatlığa dönüşmesini sağlayan etkili ve güvenilir bir yöntemdir.


Gülme gazı hangi durumlarda tercih edilebilir?

Çoğu insanda hem tedaviyi, hem de hekimin çalışmasını imkânsız hâle getiren dişçi korkusu vardır. Bu korku ciddi bir sorundur, çünkü hastanın tedavisini engeller. Bilinçli sedasyon (gülme gazı) ile tedavi özellikle çocuklar, dişçi korkusunu yenemeyen erişkinler ve zihinsel engelli bireyler için etkin ve güvenli bir tedavi yöntemidir ve hastanın sonraki seanslar için diş tedavisine gelişini kolaylaştırır.

Gülme gazı nasıl uygulanır?

Hasta, tedavi için koltuğa oturduğunda burnuna bir maske takılır. Bu maske aracılığıyla hastaya azot protoksit, yani gülme gazı verilir. Akciğerler tarafından gaz emilir ve gazın etkisi başlar. Tedavi esnasında hastanın bilinci tamamen açık olur, hekimin verdiği komutları yerine getirebilir, hatta konuşabilir. Tedavi boyunca hastalar diş koltuğunda keyifle oturur. İşlem bitince maske çıkarılır ve birkaç dakika içerisinde hasta normal hâline döner. Gazın etkisi çok sürmez.

Gülme gazı uygulamasıyla ilgili nelere dikkat edilmelidir?

-Bilinçli sedasyon uygulamasına çok aç veya çok tok gidilmemelidir.

-Uygulamadan 2-3 saat önce hazmı kolay gıdalar alınması, tedavi esnasında rahatlık sağlar.

-Üst solunum yollarıyla ilgili herhangi bir sorununuz varsa hekiminize belirtiniz.

-Daha önce geçirdiğiniz herhangi bir ameliyat varsa ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız hekiminize bunlarla ilgili bilgi veriniz.